White Stain

@

Punkrock band White Stain iz Ljubljane ustvarja od leta 2008. V prvih nekaj letih se je zasedba spreminjala, zadnja leta pa delujemo kot trio. Naše začetke je zaznamovalo iskanje zvoka, ki bi ga lahko imeli za svojega, pri tem pa smo se razvijali pod vplivom lokalnih in tujih bendov iz bogate punkrock scene. Od placa za vaje smo, kot je običajno, prišli do prvih špilov in sčasoma do studija.

Prvih nekaj posnetih komadov je izšlo na EP-ju Evolution.  V tem času smo presedlali od lahkotnejše k ostrejši punkrock struji, tako v glasbi kot v besedilih, ohranili pa smo naklonjenost melodičnosti. Leta 2014 je izšel prvi album, Attached, s katerim smo preturali velik del Evrope ter Balkana. Ob intenzivnem koncertiranju smo pripravljali drugi full-track album, Nation of Fear, ki je pri neodvisni založbi Giljotina izšel leta 2018. Koncertno zatišje korona časa smo izkoristili za piljenje in snemanje komadov, ki smo ga izvedli v lastni režiji.

Iskanja po zvoku in besedilih odstopajo od prejšnjih izdaj. Komade zaznamuje to, da smo inštrumentalni del glasbe posneli v studiju v živo. V tekstih pa smo se tokrat, za razliko od prejšnjih, angleških, odločili za slovenska besedila, kar je bil za nas nov izziv. Zavezani ostajamo močni punkrock glasbi in neposrednim besedilom, ki se dotikajo življenjskih travm in izkušenj, vlogi posameznika v družbi in kritiki stanja v le tej.